20. 11. 2018

Sušenie hub.

Konzervovanie húb sušením je jednoduchý a obľúbený spôsob. Na sušenie sú vhodné skoro všetky druhy jedlých húb. Huby očistíme nasucho nožom a pokrájame na plátky hrubé okolo 3 mm. Mladé huby krájame tak, aby podľa možnosti hlúbik zostal spojený s klobúkom. Pokrájané huby ukladáme na sito a sušíme na slnku alebo v tieni v prievane, prípadne pod vyhriatou strechou. Čiastočne usušené huby môžeme dosušiť v rúre, kde môžeme sušiť huby aj v jeseni pri teplote okolo 50º C. Počas sušenia huby občas premiešame, aby sa rovnomerne vysušili. Sušenie nemá trvať dlho, aby si huby uchovali svetlejšiu farbu. Okrem uvedeného spôsobu sušíme huby navlečené na niti, ktorú zavesíme nad kachle, nad ústredné kúrenie a pod.
Sušené huby II.
Nazbierané zdravé huby ešte v ten istý deň spracujeme. Nožíkom ich očistíme (neumývame) a pokrájame na si 2 – 3 mm hrubé rezy. Maličké kúsky prekrojíme na polovicu.
Pokrájané huby sušíme tak, aby vzduch mal prístup z oboch rezných strán. Vhodné je na ráme napnuté plástové sito na okná, ale ideálny je stojan v tvare stromčeka. Ak máme poruke iba čistý papier, poukladáme huby na ňom musíme od začiatku obracať, aby sa neprilepili.
Sušené huby najlepšie uskladníme v sklenených, dobre uzatvorených pohároch.

 

Žiadne komentáre: