500 g polohrubej múky., 30 g droždia., 50 g cukru., ¼ l vlažného mlieka., 2 vajcia., 150 g masla., 35 g olúpaných posekaných mandlí., 15 g olúpaných posekaných horkých mandlí., nastrúhaná kôra z chemicky neošetreného citróna., štipka soli., maslo na vymastenie plechu
Plnka: 250 g mletého maku., ½ l mlieka., balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou., PL zmäknutého masla., žĺtok., 100 g krupicového cukru
Potretie: 200 g práškového cukru., bielok., šťava z citróna., 2 PL opražených mandľových lupienko.
Plech na pečenie vymastíme maslom. Múku preosejeme do misy. Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások, nakysnutý pridáme k múke. Vajcia, maslo, zvyšný cukor a mlieko, mandle soľ a citrónovú kôru pridáme do múky s kváskom, vymiesime hladké cesto a necháme ho na teplom mieste 40 minút nakysnúť. Z mlieka trochu odlejeme, ostatok uvaríme, pridáme zomletý mak, spolu zmiešame a necháme 10 minút odstáť. Zvyšok mlieka rozmiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom a žĺtkom, pridáme do maku, krátko povaríme a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na cm, potrieme makovou plnkou a z oboch pozdĺžnych strán zvinieme do stredu. Makovú štólu necháme kysnúť ešte 20 minút na plechu, potom upečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov C. Preosiaty práškový cukor vymiešame s bielkom a citrónovou šťavou na polevu. Ešte teplú makovú štólu potrieme polevou a posypeme oprženými mandľovými lupienkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára