15. 11. 2018

Ľahký ovocný koláč

250 g masla., 500 g cukru., KL vanilkového extraktu., 7 vajec., žĺtka oddelené od bielka., 560 g múky., KL soli., 2 Kl prášku do pečiva., 250 ml mlieka., 500 g svetlých hrozienok bez jadierok., 500 g väčších kusov kandizovaného ananásu, 500 g datlí plnených orechami a obalených v cukre
Maslom vytrite a vymúčte dve štvorhranné formy na pečenie. Maslo s cukrom vyšľahajte zľahka do penista. Primiešajte vanilkový extrakt a žĺtka. Pridajte múku, soľ, prášok do pečiva a všetko spolu, aj s polovicou mlieka, premiešajte. Prilejte zvyšok mlieka a znovu dobre premiešajte. Pridajte hrozienka a orechy. Bielka vyšľahajte, no nie na priveľmi tuhý sneh. Najprv zľahka primiešajte tretinu snehu a potom pozorne pridávajte zvyšok. Do každej formy nalejte vrstvu cesta. Do radov naň poukladajte kandizované čerešne a ananás, potom plnené datle. Obe formy naplňte do polovice až dvoch tretín zvyšným cestom. Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri 180 stupňov C približne hodinu (skúška špáradlom). Pred vyklopením ho nechajte vo forme 5 minút vychladnúť na mriežke. Dokonale vychladnutý a dobre zabalený koláč môžete skladovať vzduchotesne uzavretý až dva mesiace.

Žiadne komentáre: