200 g hladkej múky., 65 g práškového cukru., žĺtok., PL mlieka., 100 g masla
Krém: 4 žĺtky., 125 g cukru., trochu soli., ½ balíčka pudingového prášku s vanilkovou príchuťou., ¼ l mlieka., kúsok celej vanilky., 200 g mäkkého masla., 80 g práškového cukru
Ochutenie krému: 2 PL kakaového prášku., PL ovocného likéru., 2 PL instantnej kávy., PL kávového likéru., 2 kalíšky koňaku
Ozdoba: kandizované čerešne., čokoládová posýpka kávové zrná a pistácie
Na pečivo potrebujeme 20 malých formičiek v tvare košíčkov. Múku preosejeme na dosku, pridáme cukor, maslo, žĺtok, mlieko a vymiesime krehké cesto. Cesto zabalíme do alobalu a na 2 hodiny dáme do chladničky odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a vyložíme ním formičky. Prečnievajúce okraje cesta odrežeme. Naplnené formičky uložíme na plech a pečieme pri 200 stupňov C. Do svetlohneda asi 8 minút. Žĺtky vymiešame s cukrom do penista, pridáme soľ, pudingový prášok. Mlieko s vanilkou zvaríme, pridáme žĺtkovú zmes a za stáleho miešania krátko povaríme. Krém necháme za častého miešania vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame a zamiešame doň krém, masu rozdelíme na tri časti. Jednu dávku zmiešame s kakaom a ovocným likérom, druhú s kávou a kávovým likérom, tretiu s koňakom. Upečené košíčky vyklopíme, necháme vychladnúť a naplníme cukrárskym vrecúškom plnkou. V chladničke necháme na 1 až 2 hodiny stuhnúť, potom ozdobíme kandizovaným ovocím, pistáciami, čokoládovou posýpkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára