15. 11. 2018

Jedlé chlebove ozdoby

PL sušeného droždia., 475 ml vlažnej vody., 680 g hladkej múky., PL soli., cibuľové šupky na zdobenie rozšľahaný žĺtok na potretie cesta
Droždie rozdrobte asi do 4 PL vlažnej vody. V miske zmiešajte múku so soľou, pridajte vykysnutý kvások a zvyšnú vodu. Cesto mieste, kým nie je hladké a tuhé, nechajte ho 60 – 90 minút na teplom mieste kysnúť. Potom ho popicháme a vyformujeme z neho ozdobu. Nezabudnime, že cesto vykysne, tvary sa narušia. Do dekorácie vložte kožený pásik na zavesenie. Ozdobené cesto položte na mastný papier na plechu a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Pred pečením ho potrite žĺtkom a pečte pri teplote 180 stupňov C 35 – 45 minút do zlatista.


Žiadne komentáre: