15. 11. 2018

Drážďnská vianočná štóla

500 g hrozienok., 3 PL rumu,., 540 g hladkej múky., 90 g cukru., 80 g roztopeného masla., 200 g masla., 50 g citrónovej a 50 g pomarančovej kandizovanej kôry, 120 g pomletých mandlí., 30 g pravého marcipánu, polovicu KL soli., z jedného citróna nastrúhaná kôra, dreň z vanilkového muškátového kvetu., 1,5 dl plnotučného mlieka., 60 g čerstvého droždia., 100 g masla., 3 balíčky vanilínového cukru., 100 g práškového cukru
Deň vopred umyjeme hrozienka, necháme ich stiecť a trochu osušiť, potom ich pokvapkáme rumom. Na druhý deň zamiesime cesto. Do veľkej misy dáme polovicu teplého mlieka a rozmiešame v ňom rozmrvené kvasnice, pridáme trošičku cukru a 3 PL múky. Všetko dobre premiešame, prikryjeme a na cca 20 minút odložíme na teplé miesto.
Ostatnú múku koreniny, cukor, soľ, zvyšok mlieka, roztopené maslo, zmäknuté maslo, mandle a marcipánovú masu dáme do misy s kváskom a rukou vymiesime cesto. Potom ho vyklopíme na dosku, roztlačíme ho a do stredu navŕšime kandizovanú kôru a hrozienka. Okraje cesta vyhneme a všetko opatrne zmiesime. Cesto necháme hodinu odpočinúť. Potom ho premiesime, vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na oválny plát. Valčekom v prostriedku zatlačíme tak, aby cesto bolo na okrajoch hrubšie. Jednu polovicu cesta trošku zrolujeme a preložíme do vytvorenej priehlbinky. Štólu rukami ešte vyformujeme tak, že si ju pozatláčame zvonkajšej strany závinu a z druhej strany. Položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry rozohriatej na 175 stupňov C a pečieme cca 60 minút.
100 g masla rozpustíme a upečenú horcu štólu ním niekoľkokrát ponatierame, až sa maslo celkom vpije. Vanilínový cukor zmiešame s 2/3 práškového cukru a posypeme ním vrch štóly. Necháme vychladnúť. Nakoniec poprášime zvyšným práškovým cukrom.


 

Žiadne komentáre: