20. 11. 2018

Chladenie a mrazenie potravín

Najšetrnejším spôsobom domáceho konzervovania väčšiny korenia a zeleniny, hoci aj na krátky čas, je chladenie a mrazenie v chladničke, ktoré najlepšie uchová pôvodný stav. Chladením sa dosiahne konzervačný účinok preto, že sa podstatne spomalia procesy, ktoré vyvolávajú kazenie. Jeho nedostatkom je však to, že je účinné iba krátky čas. Na tento cieľ zberané, rezané alebo kúpené rastliny majú byť dozreté, čerstvé, zdravé, čisté a neporušené. Rastlinu nevhodnú na uskladnenie treba ihneď použiť.
Petržlen, zeler, zelenú papriku, rajčiaky, zelenú cibuľku a pod. Možno uschovať niekoľko dní v chladničke v perforovanom vrecúšku z polyetylénu alebo v hliníkovej fólii.
Metódou rýchleho mrazenia možno uložiť hoci na mesiace niekoľko druhov korenín a zeleniny v mrazničke. Viaceré rastliny (majorán, bazalky, saturejka, materina dúška, šalvia) neznášajú však veľký chlad (- 10 až – 20º C), preto ani zvyšky jedál pripravených s nimi nemožno na dlhší čas uložiť v chladničke. Na mrazenie treba použiť dobre uzavierateľnú papierovú škatuľu, vrecúško z polyetylénu alebo celofánu a hliníkovú fóliu. Mrazené rastliny netreba pred použitím rozmrazovať, lebo možno ich priamo pripraviť v mrazenom stave (výnimkou sú šaláty). V mrazničke možno zmraziť umyté, prípadne pokrájané koreninové a zeleninové rastliny. Tu môžeme zmrazené rastliny uskladniť hoci na mesiace. Najlepšie je vložiť rastliny do hliníkovej fólie, lebo takto je uskladnenie hygienickejšie a bezpečnejšie. Po dlhom mrazení rastliny prd použitím dôkladne prekontrolujeme.

Žiadne komentáre: