20. 11. 2018

Solenie pri konzervovaní potravín.

Je to dávno používaná metóda na konzervovanie koreninových rastlín. Solenie pôsobí predovšetkým odnímaním vody. Keď varíme so solenými konzervovanými rastlinami, dávame pozor na to, aby sme do jedla nedávali soľ vôbec, alebo iba veľmi málo. Na konzervovanie solením sú vhodné skoro všetky koreninové rastliny. Zvyčajne takto konzervujeme zelený petržlen, zeler, cibuľu, kôpor, palinu dračiu, papriku, mrkvovité, miešanú polievkovú zeleninu a šalátové rastliny. Možno osoliť aj viac pomiešaných druhov, ale je dôležité, aby boli vyskúšané a zodpovedali nášmu vkusu. Postup solenia je takýto: rastliny starostlivo umyjeme a necháme uschnúť. Po usušení porežeme nadrobno na plytkom tanieri alebo na lopári z plastov, lebo drevo nasiakne rastlinnú šťavu. Potom ich naložíme do nádoby, podľa možnosti do hlinenej a vo vrstvách posypeme soľou. Do fľaše kladieme iba vtedy, keď má tmavú farbu, lebo niektoré rastliny sú citlivé na svetlo. Na 100 g rastliny (pred praním) pridáme 20 až 25 g soli. Porezané rastliny pomiešame v nádobe so soľou. Keď je obsah šťavy v rastline veľký, použijeme viac soli (30 g). nakoniec dobre prikryjeme. Takto uložené rastliny často kontrolujeme, hoci časté používanie už samo poskytuje možnosť kontroly. Pred použitím môžeme prebytočný obsah soli vymyť. Používanie koreninových rastlín solených za sucha je veľmi zdravé.

Žiadne komentáre: