21. 11. 2018

Žalúdočný horký likér-postup pripravy

Pripravíme esenciu, na ktorú potrebujeme v rovnakom pomere tieto liečivé byliny: palinu obyčajnú, puškvorcový podzemok, zemežlč menšiu, fenikel obyčajný, archangelikový koreň, yzop lekársky, koriandrové semeno, myší chvost obyčajný, orechový list, sladké drievko hladkoplodé. Všetko pomiešame a pomelieme na mäsovom mlynčeku, potom 20 g zo zmesi vložíme do fľaše so širokým hrdlom a nalejeme na ne 7 dl čistého liehu a 3 dl vody. Fľašu dobre zakryjeme, jej obsah často premiešame a necháme stáť 5 až 6 dní. Potom prefiltrujeme cez husté plátno alebo filtračný papier a šťavu dobre vytlačíme (tlačidlom na zemiaky) aj z ostávajúceho materiálu. Na výrobu litra likéru primiešame do sirupu pripraveného zo 400 g cukru a 4 dl vody, 3 dl čistého liehu a pridáme 2 až 3 kávové lyžičky esencie. Likér možno konzumovať so sódovkou ako vynikajúci osviežujúci nápoj. Pre deti môžeme pripraviť nealkoholický likér s cukrovým sirupom a esenciou ako osviežujúci nápoj.

Žiadne komentáre: