16. 12. 2018

Broskyňový džem starej mamy

Väčšie plody rozštvrtíme, prípadne ešte naprieč rozpolíme. Pokiaľ sa dajú broskyne šúpať, šúpeme ich tak, že celé alebo rozpolené plody ponoríme do vriace vody na tak dlho, kým sa šupka z celého plodu nedá stiahnuť. Potom plody ponoríme do studenej vody, ošúpané väčšie polovice rozdelíme na menšie čiastky. Malé zvyšky šupky, ktoré sa zle odstraňujú, ponecháme na plodoch. Na kg broskýň pridáme 0,6 až 0,8 kg cukru a najvrchnejšiu vrstvu broskýň zasypeme najviac. Kastról prikryjeme a uložíme na chladné miesto. Čím viac cukru pridáme, tým rýchlejšie džem hustne a rôsolovatie. Broskyne necháme presladzovať do nasledujúceho dňa, keď je cukor, až na malé zvyšky, rozpustený a plody sčasti presladené. Pri varení džemu postupujeme tak, že do teflonovej panvice alebo do plytkého kastróla (vhodné sú dva) naberieme niekoľko naberačiek broskýň spolu s cukrovým sirupom. Zmes necháme zovrieť zo začiatku pod pokrievkou a potom za starostlivého a len nevyhnutného miešania varíme a odparujeme tak dlho, kým sa džem neprestane peniť a rôsolovacia skúška nie je pozitívna. Dĺžku varenia si zapíšeme a ďalšie várky varíme už podľa hodín. Uvarený džem vylejeme do veľkého hrnca a takto postupujeme zatiaľ, kým neuvaríme všetok džem, ktorý má potom rovnaké zloženie. Džem pri plnení do pohárov musí byť horúci, preto ho musíme zohriať aspoň na teplotu 75º C a až potom ho plníme do pohárov. Pritom dbáme, aby sme dosterilizovali viečko. Asi o pol hodiny ich postavíme viečkom hore. Broskyňový džem na konci varu prikyslíme kyselinou citrónovou alebo citrónovou šťavou.

Žiadne komentáre: