3. 8. 2016

Uhorský guláš podla deda

750 g hovädzej glejovky (alebo predné bez kosti, alebo orez), 750 g bravčového bôčika s kosťou, 150 g masti, 400 g cibule, 40 g soli, 40 g mletej červenej papriky, 2 g rasce, 1 g čierneho korenia mletého, 1,2 l vody, 100 g hladkej múky, 200 g rajčín, 200 g zelenej papriky, 1 kg očistených zemiakov, 1 g majoránu
Očistené, umyté, osušené hovädzie i bravčové mäso nakrájame na vhodné kúsky s priemernou hmotnosťou 25 g (4 až 6 kúskov na porciu). Očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu upražíme dozlata na 2/3 rozohriatej masti, pridáme mletú papriku, speníme a v tomto základe opečieme za stáleho miešania osolené hovädzie mäso. Potom zalejeme horúcou vodou, okoreníme čiernym korením a rascou, prikryjeme pokrývkou a dusíme. K polomäkkému hovädziemu mäsu pridáme bravčové mäso a dusíme ďalej, až je bôčik polomäkký. Potom pridáme olúpané, na štvrtky nakrájané, umyté zemiaky a očistené, umyté a na kúsky pokrájané rajčiaky a zelené papriky. Guláš zahustíme zápražkou pripravenou z 1/3 rozohriatej masti a preosiatej hladkej múky a spolu uvaríme domäkka. Pred koncom varenia okoreníme guláš majoránom a dochutíme soľou. Ako prílohu podávame chlieb.

Žiadne komentáre: