30. 8. 2016

Držky zapekané so zemiakmi a syrom

300 g držiek., 1 lyžica oleja., 1 cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 1 dl červeného vína., 2 rajčiaky., 1 bobkový list., 1 klinček., rasca., 1 lyžička maizeny, 2 zemiaky., olej na vymastenie formy., 30 g tvrdého syra., 1/2 dl vody., mlété čierne korenie., soľ.,
Držky dôkladne očistíme, oškrabeme nožom, vyperieme v tečúcej vode a varíme 10 minút. Vodu zlejeme, držky prepláchneme, nakrájame na rezance a varíme 1 hodinu v inej vode. Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na tuku, pridáme cesnak roztlačený so soľou, uvarené držky, víno, pokrájané rajčiak a rajčiakový pretlak, posolíme podľa chuti, okoreníme mletým čiernym korením, bazalkou, bobkovým listom a klinčekom a za občasného premiešania varíme prikryté 15 minút spolu so zemiakmi pokrájanými na plátky. Bobkový list a klinček vyberieme. Ohňovzdornú misu alebo kastról vymastíme tukom a vložíme držky so zemiakmi. Navrch nastrúhame syr, posypeme rascou a pokvapkáme vodou z varných držiek. Pečieme odkryté v rúre 15 minút. Podávame s chlebom a so zeleninovými šalátmi.

(2 porcie / 1 porcia 1168 kJ – 279 kcal., B – 35,1 g., T  7,9 g., S – 16,9 g)

Žiadne komentáre: