1/4
kg mäsa (odležanej sviečkovice., bravčového alebo baranieho
pliecka, krkovičky, kúsok pečene)., 20 g údenej slaniny., 2
zeleninové papriky., 1 veľká cibuľa., 2 očistené zemiaky., 1
zeler., mleté čierne korenie., mleté nové korenie., mletá sladká
červená paprika., mleté borievky., rozotrený cesnak., olej.,
zelená petržlenová a zeleninová vňať., soľ.,
Najdôležitejšie
je všetko najskôr dobre namoriť. Z mäsa narežeme guľaté rezne,
hrubé asi 2 cm, a zľahka ich naklepeme. Cibuľu, zeler a zeleninovú
papriku očistíme a nakrájame na kolieska. Slaninu nakrájame na
tenké plátky a uložíme na dno porcelánovej alebo kameninovej
nádoby, posypeme zelenou petržlenovou a zelerovou vňaťou,
posekanou nadrobno na to uložíme plátky cibule a na ne mäso,
každú vrstvu posolíme a okoreníme, jednotlivé vrstvy striedame.
Navrch dáme plátky slaniny, zaťažíme a dáme do chladničky
alebo do chladnej komory odležať na 24 hodín. Ak ideme do prírody
autom, vezmeme so sebou celú nádobu s morenými dobrotami a na
mieste napichujeme na ražeň striedavo mäso cibuľu, zeler,
slaninu, zeleninovú papriku, slaninu, cibuľu, mäso atď. Ražeň
zabalíme do alobalovej fólie a previažeme tenkým drôtom.
Nezaväzujeme pritesno, počítame s tým, že obsah sa bude teplom
rozpínať. Konce drôtu stiahneme kliešťami, aby nevytiekla šťava.
Hneď po príchode rozložíme oheň, aby sme čím skôr mali žeravú
pahrebu, nad ktorou potom otáčame ražňom. Približne po pol druha
hodiny môžeme preseknutím drôtu opatrne otvoriť. Koniec ražňa
vložíme do pekáča, kam vytečie šťava, postupne tam zošuchneme
mäso aj s prílohami. Podávame s krajcom chleba.
Zbojnícku
pečienku môžme piecť aj bez ražňa. Všetky suroviny poukladáme
do alobalovej fólie, ktorú dobre pozahýbame. Pečieme v horúcej
pahrebe, čo trvá asi 30 minút. Napokon aj doma bez pahreby si
môžeme pripraviť idylickú živánsku pečienku v pekáči alebo
nádobe z ohňovzdorného skla. Na dno dáme plátky slaniny, na ne
naukladáme všetko ostatné, podlejeme červeným vínom a prikryté
dusíme v horúcej rúre do mäkka.
Zapíjame
dobrým bielym suchým vínom.
(2
porcie / 1 porcia 1348 kJ – 322 kcal., B – 26,0 g., T – 18,0
g., S – 14,0 g)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára