31. 8. 2016

Hovädzia polievka s pečeňovými knedličkami

40 g predného hovädzieho mäsa (hruď., krk., rebrá)., 50 g koreňovej zeleniny (mrkva., petržlen., zeler)., 60 g hovädzej alebo teľacej pečene., 20 g cibule., 5 g stolového oleja., 1/2 vajca., 20 g strúhanky., majorán., mleté čierne korenie., zelená petržlenová vňať., voda., soľ.,
Umyté mäso v celku vložíme do studenej posolenej vody a necháme variť. Asi po hodine varu pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu a varíme ďalej na miernom ohni, až kým všetko nezmäkne. Očistenú a umytú pečeň zomelieme, posolíme, pridáme pol vajca, cibuľu pokrájanú nadrobno a spenenú na oleji, strúhanku, majorán, mleté čierne korenie, zelenú petržlenovú vňať,, posekanú nadrobno, a dôkladne premiešame. Rukami alebo dvoma lyžičkami sformujeme knedličku. Hodíme ju do vriacej polievky a varíme 5 – 6 minút. Ak sa rozvára, pridáme do masy 1 lyžicu krupice, keď je pritvrdá, miešame do nej trochu strúhanky. Potom z masy sformujeme ostatné knedličky a varíme ich 5 – 6 minút vo vriacej polievke. Uvarené hovädzie mäso môžeme tiež zomlieť a primiešať k zomletej pečeni, alebo ho skonzumovať osobitne so zeleninou.

(2 porcie / 1 porcia 688 kJ – 164 kcal., B – 12,2 g., T – 6,3 g., S – 13,5 g)

Žiadne komentáre: