3. 8. 2016

Sedliacky guláš

vývar: 1 kg hovädzích rebier, 2 zrniečka nového korenia, 2 zrniečka čierneho korenia, 2 lyžičky soli, strúčik cesnaku, cibuľa, 0,5 kocky mäsového bujónu, 2 lyžičky Vegety, 2 petržleny, 3 mrkvy, zeler, petržlenovú vňať
guláš: 2 lyžice masti, 3 cibule, 600 g bravčového mäsa, 600 g hovädzieho mäsa, 2 zrniečka nového korenia, 2 zrniečka čierneho korenia, veľký bobkový list, 1 KL rasce, 3 KL mletej červenej papriky, 2 KL Vegety, kocka mäsového bujónu, 6 strúčikov cesnaku, olej, 2 PL hladkej múky, 1 KL majoránu
Do studenej vody vložíme hovädzie rebrá, nové a čierne korenie, soľ, cesnak prerezaný napoly, ošúpanú a napoly prekrojenú cibuľu, 1 kocku mäsového bujónu, Vegetu a privediem do varu. V kastróli zohrejeme masť, na ktorej osmažíme do zlatista na drobno pokrájanú cibuľu. Pridáme na kocky pokrájané bravčové a hovädzie mäso, premiešame, pridáme rascu, mletú červenú papriku a stále miešame. Pridáme Vegetu, trochu soli a podlejeme asi 1 litrom pripravovaného vývaru. Premiešame, pridáme druhú polovicu mäsového bujónu. Do sitka na čaj dáme nové a čierne korenie a bobkový list a sitko ponoríme do pripravovaného gulášu. Prikryjeme a dusíme. Do pripravovaného vývaru dáme na kocky pokrájaný petržlen, mrkvu a zeler. Vývar po dovarení scedíme a použijeme s vložkou domácich rezancov, vykostených a na kocky pokrájaných rebierok a uvarenej zeleniny, ako výdatnú polievku, ktorú ozdobíme petržlenovou vňaťou. Guláš podľa potreby podlievame vývarom, v ktorom ešte nie je zelenina. Keď je mäso mäkké, guláš zahustíme tmavou zásmažkou z oleja a múky. Primiešame prelisovaný cesnak a majorán a odstavíme. Podávame s chlebom.

Žiadne komentáre: