7. 2. 2017

Zapekaný ementál

2 porcie: 150 g ementalu, 150 g cierneho chleba, 1 velke jablcko, 1/4 l smotany, 2 zltky, 50 g masla, sol, korenie, postruhany muskatovy oriesok
Cierny chlieb nakrajame na uhladne obdlzniky, hrube asi 1 cm. Trochu ich opecieme na masle z obidvoch stran. Emental tiez pokrajame na podobne obdlzniky ako chlieb a olupane jablko prisposobime tak, aby zodpovedalo rezom nakrajaneho chleba a ementalu. Maly pekacik alebo ohnovzdornu misu vymastime maslom a chlieb, emental a jablko ukladame vedla seba, ako sa ukladaju tehly, az zarovname dno nadoby. Potom dame vsetko do rury zapiect. Ked sa zacinaju syr a jablka roztekat, nalejeme na zmes smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali zltka, mierne ju osolili, okorenili a dochutili postruhanym muskatom. Znovu dame zapiect, az vznikne jednoliata chrumkava hmota.

Žiadne komentáre: