25. 2. 2017

Kapor v aspiku

600 g kapra, vajce, 20 g masla, 40 g mrkvy, zelena petrzlenova vnat, 1/2 l aspiku, voda, sol, ocot
Aspik: 2 bravcove nozicky, 2 l vody, 80 g korenovej zeleniny, cibula, 10 g zelatiny, bielok, sol, bobkovy list, ocot
Kapra ocistime, pokrajame na 4 casti a uvarime v osolenej a okyslenej vode. Opatrne ich vyberieme na tanier, vyberieme z nich vacsie kosti, vlozime do misky, v ktorej je stuhnuty aspik v hrubke 1 cm. Kazdy kusok kapra ozdobime kolieskami vajca uvareneho na tvrdo, zubkovanym kolieskom uvarenej mrkvy a listkami vnate. Ozdoby na kapra pripevnime vymiesanym posolenym maslom. Zalejeme studenym aspikom a nechame stuhnut.
Aspik: Ocistene a umyte nozicky dame varit do studenej vody. Neskorsie pridame ocistenu zeleninu, cibulu a bobkovy list. Posolime a pomaly varime 2 hodiny. Po uvareni ocedime, a ak je aspik kalny, pridame do studeneho vyvaru zbaveneho tuku rozslahany bielok. Slahacom ho rozmiesame a povarime na miernom ohni. Horuci precedime cez cistu hustu utierku na zelatinu. Vyvar so zelatinou nechame prejst varom, okyslime a nechame vychladnut.

Žiadne komentáre: