1,1
kg rebarbory, 1 väčší citrón, 700 g kryštálového cukru
Tvrdú
spodnú časť rebarborových stoniek odstránime. Čerstvé, nie
veľmi tmavé stonky olúpeme a nakrájame na nepravidelné časti (1
až 3 cm). Pred olúpaním vždy dva kúsky pomädlíme medzi
dlaňami, budú sa ľahšie lúpať. Do hlinenej misky vrstvíme
striedavo kúsky rebarbory a kryštálového cukru. Na ovocie cez
sitko vytlačíme šťavu z citróna. Semienka zaviažeme do gázy.
Počkáme, kým rebarbora asi po hodine nezačne púšťať šťavu.
Potom premiešame. Cukor sa bude lepšie topiť a neklesne na dno
misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a cez noc necháme macerovať.
Na druhý deň preložíme do hrnca, na miernom ohni varíme 5 minút,
pričom zberáme penu. Potom ovocie vsypeme do sitka, jemne ho
potlačíme, aby sme získali zmes pevných kúskov a šťavy. Šťavu
znovu vlejeme do hrnca, vložíme semienka v gáze a necháme asi 20
minút hustnúť. Penu zberáme. Skúsime, čí šťava na chladnom
tanieri tuhne. Ak áno, pridáme do hrnca odložené ovocie,
premiešame a necháme prevrieť. Vyberieme semienka, zaváraninu
nalejeme do pohárov a uzavrieme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára