polohrubá
výberová múka 500 g, čerstvé vajcia 5 ks, hrubá múka na
posypanie, bryndza, údená slanina, bazalka
Plnka
: bryndzu, bazalku, opraženú údenú slaninku vložte do misy a
dobre premiešame a dochutíme. Touto zmesou plníme ravioli.
Príprava
cesta I. – spravíme jamku uprostred múky a dáme do nej vajcia.
Vajcia zo strán prisýpame múkou. Keď sa začne vytvárať
polojemné cesto, začneme miesiť rukami. Cesto dôkladne miesime
asi 3 minúty, až kým nebude hladké, hodvábne a pružné.
Zabalíme ho do mikroténu a necháme 60 minút odležať v
chladničke.
Cesta
II. – polohrubá výberová múka 500 g, čerstvé vajcia 5 ks,
hrubá múka na posypanie. V mixéri – použijeme miešací hák na
cesto. Pridáme do múky vajcia a miešame na strednej rýchlosti asi
3 minúty, kým sa nevytvorí pevné cesto. Vyberieme ho z mixéra a
ďalej spracúvame ručne asi minútu, kým nie je hladké, hodvábne
a pružné. Zabalíme ho do mikroténu a nechajte 60 minút odležať
v chladničke.
Vyberieme
cesto z chladničky a rozdelíme na dva diely. Jeden diel znova
zakryjeme a druhý diel vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru
štvorca na veľmi tenký plát s hrúbkou asi 1 – 2 mm. Z
vyvaľkaného cesta spravíme malé rady 4 – 5 raviol naraz, zvyšné
tri pláty prikryte vlhkou utierkou. Veľkosť raviol 7 x 7 je
optimálna. Položíme cestovinu na hojne pomúčenú dosku a dáme
poriadne navŕšenú čajovú lyžičku bryndze s malým množstvom
opraženej slaniny do stredu plátu na jednom konci. Toto opakujeme
po celej dĺžke cestoviny vo vzdialenosti 8 cm. Potom pomocou
čistého štetca na pečivo a trošky vody, rovnomerne potrieme
cestovinu. Navrch položíme ďalší pás cestoviny podobných
rozmerov. Palcom alebo spodnou časťou dlane zľahka potľapkáme
cesto od vzdialenejšieho konca. Začneme najprv na jednej strane,
hranou ruky pri malíčku popritláčame cesto na jednom konci, potom
pomaly otáčame prsty a dlaň okolo náplne, prípadne pritláčame
dlaňou a zľahka zatláčame druhú stranu náplne. Opakujeme to po
celej dĺžke pásu cesta, pritom dávame pozor, aby sa neprilepil o
pracovnú plochu. Potom obkrajujeme a zrežeme ravioli do správneho
tvaru nožom alebo radielkom. Keď dokončíme ravioli, môžeme ich
rovno variť, vo všeobecnosti 3 – 4 minúty v posolenej, mierne
vriacej vode. Alebo ich môžeme uložiť neuvarené do chladničky
na 3 – 4 hodiny na podnose hojne posypanom múkou, ak ich chceme
jesť neskôr. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom,
posypeme čiernym korením, potrhanými lístočkami bazalky a
bryndzou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára