29. 9. 2016

Bowle

Bowle (vyslovuje sa boule, z anglického slova miska) je veľmi lahodný miešaný nápoj. V podstate je to jemne aromatizované víno. V lete je to vítaný osviežujúci nápoj, ale pije sa v každom ročnom období. Bowle sa pripravujem z vína, ovocia, cukru, sektu a na zvýraznenie chuti sa pridáva likér alebo destilát. Najdôležitejšou zložkou všetkých druhov bowle je víno. Najlepšie je ľahké a mladé hroznové víno, môže sa však nahradiť aj ovocným vínom. Správne pripravené bowle nesmie byť prisladké. Na prípravu je najlepšie čerstvé, zrelé a aromatické ovocie, ako jahody, maliny, ananás, marhule, broskyne a podobne. Môže sa však použiť aj kompótované a marazené ovocie. Bowle by malo byť číre, preto pri miešaní musíme byť opatrní, aby sa ovocie nerozmiagalo. Bowle sa pripravuje v špeciálnej nádobe – v sklenej terine, čo je nádoba pologuľovitého tvaru s priliehajúcou sklenou pokrývkou. V nej bowle aj podávame na stôl a sklenou (alebo striebornou) naberačkou ho servírujeme do sklených pohárov s uškom. Nemala by chýbať ani malá lyžička alebo vidlička na ovocie. Bowle sa podáva chladené. nikdy však nedávame priamo do bowle ľad! Najlepšie je ľadom obložiť terinu vo väčšej mise. Správne vychladené bowle má mať 10º C. Deťom a tým čo obľubujú nealkoholické nápoje, sa dá pripraviť chutné bowle bez vína. Namiesto neho dáme mušty.
A ešte malá rada – Vložme čerstvé ovocie do bowle pred podávaním Vyluhované ovocie vyberieme.

Žiadne komentáre: