Bowle
(vyslovuje sa boule, z anglického slova miska) je veľmi lahodný
miešaný nápoj. V podstate je to jemne aromatizované víno. V lete
je to vítaný osviežujúci nápoj, ale pije sa v každom ročnom
období. Bowle sa pripravujem z vína, ovocia, cukru, sektu a na
zvýraznenie chuti sa pridáva likér alebo destilát.
Najdôležitejšou zložkou všetkých druhov bowle je víno.
Najlepšie je ľahké a mladé hroznové víno, môže sa však
nahradiť aj ovocným vínom. Správne pripravené bowle nesmie byť
prisladké. Na prípravu je najlepšie čerstvé, zrelé a aromatické
ovocie, ako jahody, maliny, ananás, marhule, broskyne a podobne.
Môže sa však použiť aj kompótované a marazené ovocie. Bowle
by malo byť číre, preto pri miešaní musíme byť opatrní, aby
sa ovocie nerozmiagalo. Bowle sa pripravuje v špeciálnej nádobe –
v sklenej terine, čo je nádoba pologuľovitého tvaru s
priliehajúcou sklenou pokrývkou. V nej bowle aj podávame na stôl
a sklenou (alebo striebornou) naberačkou ho servírujeme do sklených
pohárov s uškom. Nemala by chýbať ani malá lyžička alebo
vidlička na ovocie. Bowle sa podáva chladené. nikdy však nedávame
priamo do bowle ľad! Najlepšie je ľadom obložiť terinu vo väčšej
mise. Správne vychladené bowle má mať 10º C. Deťom a tým čo
obľubujú nealkoholické nápoje, sa dá pripraviť chutné bowle
bez vína. Namiesto neho dáme mušty.
A
ešte malá rada – Vložme čerstvé ovocie do bowle pred podávaním
Vyluhované ovocie vyberieme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára