3
vajcia, 1/2 hrnčeka jemného kryštálového cukru, 1 KL prášku do
pečiva, 1/3 hrnčeka kukuričného škrobu, maslo na vymastenie
plechu,
Plnka: 1/2 hrnčeka marhuľového džemu, 1 PL brandy alebo marhuľovice, 250 ml smotany na šľahanie, 100 g sušených marhúľ,
Krém: 80 g čokolády na varenie, 1/4 hrnčeka jemného kryštálového cukru, 1/4 hrnčeka vody, 2 žĺtky, 1 KL kakaa, 60 g masla,
Na ozdobenie: 1 balíček okrúhlych piškót (120 g), čokoládové hoblinky * 1 hrnček = 200 – 220 ml,
Plnka: 1/2 hrnčeka marhuľového džemu, 1 PL brandy alebo marhuľovice, 250 ml smotany na šľahanie, 100 g sušených marhúľ,
Krém: 80 g čokolády na varenie, 1/4 hrnčeka jemného kryštálového cukru, 1/4 hrnčeka vody, 2 žĺtky, 1 KL kakaa, 60 g masla,
Na ozdobenie: 1 balíček okrúhlych piškót (120 g), čokoládové hoblinky * 1 hrnček = 200 – 220 ml,
V
miske vyšľaháme vajcia do penista. Pomaly prisypeme kryštálový
cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Do vaječnej peny zľahka
zapracujeme kypriaci prášok a kukuričný škrob. Rúru predhrejeme
na 180 až 190 °C. Plech s veľkosťou 25 cm x 30 cm vymastíme
maslom a vyložíme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech,
vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 12 minút alebo kým nie
je na dotyk elastické. Potom ho vyberieme z rúry a vyklopíme na
kus papiera na pečenie posypaného kryštálovým cukrom. Z kratšej
strany plát cesta aj s papierom zrolujeme a necháme vychladnúť.
Marhuľový džem vymiešame s brandy, smotanu vyšľaháme do tuha.
Sušené marhule opláchneme pod tečúcou vodou a pokrájame na
menšie kúsky. Upečený plát opäť rozbalíme a potrieme ho
zmesou džemu s brandy, polovicou vyšľahanej smotany a poukladáme
naň kúsky marhúľ. Znovu zrolujeme a dáme na 2 hodiny do chladu.
Medzitým si pripravíme krém: Nad parou rozpustíme kúsky čokolády
a necháme mierne vychladnúť. V kastróliku zmiešame kryštálový
cukor s vodou a na veľmi miernom plameni necháme pomaly rozpustiť.
Potom ho privedieme do varu a bez miešania varíme 2 minúty. Sirup
odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. V miske zľahka
vyšľaháme žĺtky a za stáleho šľahania k nim pridáme
vychladnutý cukrový sirup. Do žĺtkovej zmesi vmiešame rozpustené
maslo, preosiate kakao a roztopenú čokoládu. Odložíme asi na 30
minút do chladu, až sa krém dá natierať. Opatrne ho vmiešame do
druhej polovice šľahačky a dáme opäť vychladiť. Vychladnutú
roládu potrieme zo všetkých strán polovicou čokoládového krému
a vidličkou naznačíme kôru stromu. Povrch obložíme piškótami,
ktoré potrieme druhou polovicou čokoládového krému. Natrieme aj
konce rolády a ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Roládu
odložíme až do podávania do chladu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára