3. 10. 2016

Vianočné poleno

3 vajcia, 1/2 hrnčeka jemného kryštálového cukru, 1 KL prášku do pečiva, 1/3 hrnčeka kukuričného škrobu, maslo na vymastenie plechu,
Plnka:
 1/2 hrnčeka marhuľového džemu, 1 PL brandy alebo marhuľovice, 250 ml smotany na šľahanie, 100 g sušených marhúľ,
Krém: 80 g čokolády na varenie, 1/4 hrnčeka jemného kryštálového cukru, 1/4 hrnčeka vody, 2 žĺtky, 1 KL kakaa, 60 g masla,
Na ozdobenie:
 1 balíček okrúhlych piškót (120 g), čokoládové hoblinky * 1 hrnček = 200 – 220 ml,
V miske vyšľaháme vajcia do penista. Pomaly prisypeme kryštálový cukor a šľaháme, kým sa nerozpustí. Do vaječnej peny zľahka zapracujeme kypriaci prášok a kukuričný škrob. Rúru predhrejeme na 180 až 190 °C. Plech s veľkosťou 25 cm x 30 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 12 minút alebo kým nie je na dotyk elastické. Potom ho vyberieme z rúry a vyklopíme na kus papiera na pečenie posypaného kryštálovým cukrom. Z kratšej strany plát cesta aj s papierom zrolujeme a necháme vychladnúť. Marhuľový džem vymiešame s brandy, smotanu vyšľaháme do tuha. Sušené marhule opláchneme pod tečúcou vodou a pokrájame na menšie kúsky. Upečený plát opäť rozbalíme a potrieme ho zmesou džemu s brandy, polovicou vyšľahanej smotany a poukladáme naň kúsky marhúľ. Znovu zrolujeme a dáme na 2 hodiny do chladu. Medzitým si pripravíme krém: Nad parou rozpustíme kúsky čokolády a necháme mierne vychladnúť. V kastróliku zmiešame kryštálový cukor s vodou a na veľmi miernom plameni necháme pomaly rozpustiť. Potom ho privedieme do varu a bez miešania varíme 2 minúty. Sirup odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť. V miske zľahka vyšľaháme žĺtky a za stáleho šľahania k nim pridáme vychladnutý cukrový sirup. Do žĺtkovej zmesi vmiešame rozpustené maslo, preosiate kakao a roztopenú čokoládu. Odložíme asi na 30 minút do chladu, až sa krém dá natierať. Opatrne ho vmiešame do druhej polovice šľahačky a dáme opäť vychladiť. Vychladnutú roládu potrieme zo všetkých strán polovicou čokoládového krému a vidličkou naznačíme kôru stromu. Povrch obložíme piškótami, ktoré potrieme druhou polovicou čokoládového krému. Natrieme aj konce rolády a ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Roládu odložíme až do podávania do chladu.

Žiadne komentáre: