125
g polohrubej múky, pol lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
jeden žĺtok, 75 g masla, 25 g práškového cukru, jedno vrecúško
vanilínového cukru
Maková
plnka: 30 g hrozienok, dve lyžice rumu, 120 g zomletého maku, 60 g
práškového cukru, jednu lyžičku mletej škorice, dve lyžice
citrónovej šťavy, 50 ml mlieka, 30 g masla
Tvarohová
plnka: 250 g mäkkého tvarohu, 60 g práškového cukru, dve vajcia,
50 g kyslej smotany, dve lyžice hrubej múky, jeden žĺtokNa
dosku preosejeme múku, premiešame s kypriacim práškom, pridáme
žĺtok, postrúhané maslo, práškový a vanilínový cukor a
vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na
kruh, vložíme do tortovej formy a kraje vytlačíme do výšky tri
centimetre. Potrieme makovou plnkou, potom tvarohovou a v rúre
vyhriatej na 180 °C pečieme asi 70 minút. Po 30 minútach koláč
potrieme žĺtkom rozšľahaným s jednou lyžicou vody.
Maková plnka: Hrozienka umyjeme v horúcej vode, necháme odkvapkať, polejeme rumom a desať minút necháme postáť. Do maku vmiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu, v mlieku rozpustené maslo a hrozienka.
Tvarohová plnka: Do tvarohu vmiešame cukor, žĺtky, smotanu a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do tvarohu.
Maková plnka: Hrozienka umyjeme v horúcej vode, necháme odkvapkať, polejeme rumom a desať minút necháme postáť. Do maku vmiešame cukor, škoricu, citrónovú šťavu, v mlieku rozpustené maslo a hrozienka.
Tvarohová plnka: Do tvarohu vmiešame cukor, žĺtky, smotanu a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do tvarohu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára