3. 10. 2016

Pečená šunka so slivkami

1 500 g údenej šunky, osem sušených sliviek, 50 ml koňaku, korenie karí, dve lyžice suchého bieleho vína, fóliu na pečenie,
Jablkové čatní: 100 g strúhaného kokosu, 500 g jabĺk, 600 g cibule, dva strúčiky cesnaku, jednu červenú papriku, 150 g kryštálového cukru, 150 ml bieleho vínneho octu, jednu lyžicu horčicových zrniek, jednu lyžičku kajenského korenia, jednu lyžičku soli,
Šunku umyjeme, osušíme. Doprostriedku urobíme ostrým nožom otvor po celej dĺžke. Slivky umyjeme a na pol hodiny namočíme do koňaku. Potom jednu po druhej vtlačíme do otvoru v mäse. Mäso napokon zo všetkých strán potrieme silnou vrstvou karí, pokvapkáme vínom, vložíme do fólie na pečenie a pevne ju uzavrieme. Fóliu na vrchu viackrát prepichneme ihlicou. Pripravené mäso vložíme do pekáča a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Mäso necháme vychladnúť vo fólii, potom ho nakrájame na plátky a podávame s čatní.

Jablkové čatní: Kokos zalejeme 250 ml vody a odložíme na pätnásť minút. Potom ho scedíme cez čistú utierku, dobre vytlačíme a kokosovú šťavu vlejeme do hrnca. Pridáme očistené, na drobné kocky nakrájané jablká, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku, cukor, ocot, horčicové zrnká, kajenské korenie, soľ, kokos a pri miernej teplote varíme asi jednu hodinu.

Žiadne komentáre: