3. 10. 2016

Tvarohový zázrak-recept

60 g polohrubej múky, 20 g maizeny, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 PL oleja, 2 PL vody papier na pečenie a tuk na vymastenie tortovej formy, šľahačku na ozdobenie,
Plnka:
 6 plátkov želatíny, 500 g jemného nízkotučného tvarohu, 350 g smotany na šľahanie, 200 g práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry,
Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej. Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmie­šanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov; cesto opatrne premiešavame. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 15 minút pri teplote 180/160 °C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku: Želatínu namočíme vo vode. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme želatínu, premiešame a potom zľahka vmiešame šľahačku. Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou rozrežeme na dva pláty. Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku. Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.

Žiadne komentáre: