20. 3. 2013

Morčacie stehná na smotane

600 g zadnej časti morky, 50 g údenej slaniny, 100 g koreňovej zeleniny, 50 g cibule, 40 g múky, 30 g oleja, 50 g masla, soľ, celé korenie, nové korenie, bobkový list, pohár bieleho vína, 3 dl hustej pochúťkovej smotany, citrónová šťava

Pripravenú morku rozdelíme na stehná, prešpikujeme plátkami slaniny, osolíme a prudko opečieme zo všetkých strán na rozohriatom oleji. Do tuku pridáme maslo, cibuľu, zeleninu, bobkový list, zrnká korenia a opražíme do zlata. Potom zmes zalejeme horúcou vodou a zavaríme. Vložíme opečené stehná musia byť celé ponorené a prikryté dusíme do mäkka. Stehná obraciame a polievame šťavou, prípadne dolievame horúcou vodou. Mäkké stehná vyberieme, šťavou vydusíme na tuk, zaprášime múkou, opražíme, pridáme studenú vodu a 20 minút povaríme.Šťavu potom zjemníme smotanou, citrónovou šťavou, znova krátko povaríme, precedíme. Udusené stehná pokrájame na porcie, vložíme do šťavy a krátko povaríme. Podávame s knedľou alebo dusenou ryžou s hrozienkami a brusnicový kompót.

Žiadne komentáre: