500 g hovädzieho chudého mäsa, 2 - 3 lyžice
bravčovej masti, 3 - 4 cibule, mletá paprika, mleté čierne korenie, rasca,
rajčiakový pretlak, 4 - 5 lyžíc zeleného hrášku, soľ
Umyté a osušené mäso pokrájame na rovnomerné
kúsky. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame, vložíme na horúcu masť a trochu
opražíme. Odložíme z ohňa, pridáme 1 lyžičku mletej papriky, pomiešame,
prilejeme trochu vody, spolu prevaríme a vložíme pokrájané mäso. Osolíme,
okoreníme a pod pokrievkou dusíme. Občas pomiešame a podlievame teplou vodou.
Keď je mäso polomäkké, pridáme rascu, zbytok čierneho korenia, rozotrený
cesnak, rajčiakový pretlak, majorán a dusíme do mäkka. Rajčiakový pretlak
omáčku zahustí a preto častejšie pomiešame, aby sa guláš nepripiekol. Ak sme
správne postupovali, cibuľa sa v omáčke rozvarila a netreba ju cediť. V opačnom
prípade mäso vyberieme na tanier, omáčku precedíme alebo zmixujeme, vložíme
mäso a znovu prevaríme. Ak chceme guláš zahustiť aj múkou, mäso posypeme 1
lyžicou múky vtedy, keď je voda vyparená a omáčka vydusená na tuk. Múku s mäsom
rozmiešame, chvíľu popražíme, podlejeme vodou, znovu zamiešame a pomaly dusíme
ďalej. Dusíme dovtedy, kým tuk nevystúpi na povrch a nevytvorí lesklý povlak.
Vložíme 4 - 5 lyžíc zeleného hrášku. Guláš s hráškom podávame s ryžou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára