20. 3. 2013

Kurča plnené ryžou a husacou pečeňou

veľké kurča, soľ, korenie, 125 g ryže, 100 g masla, ½ l vývaru z drobkov, celá pečienka, 60 g šampiónov z konzervy, cibuľa, polievková zelenina, 1/8 l bieleho vína, lyžica hnedej omáčky,  lyžica sladkého vína

Pripravené kurča posolíme, okoreníme. Uvarenú odkvapkanú ryžu osmažíme v asi 40 g masla, zalejeme ¼ l vývaru a varíme do mäkka. Pečienku a šampiňóny pokrájame na kocky, zmiešame s ryžou, necháme vychladnúť. Touto zmesou naplníme kurča, pevne zašijeme, aby zostala jeho forma. Vo zvyšku horúceho masla kurča s plátkami cibule a polievkovej zeleniny ľahko opečieme, plejeme vývarom, pridáme bieleho víno a hnedú omáčku ( 40g masti, 60- 70 g múky, 1 cibuľa, mäsový vývar, 1 bobkový list, 1 klinček, trochu korenia, 1 lyžica octu a 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ: Na horúcom oleji upražíme múku, pridáme pokrájanú cibuľu, 5 minút pražíme spolu, zalejeme studeným vývarom. Pridáme koreniny, ocot a citrónovú šťavu a s omáčkou pomaly varíme 30 minút, posolíme, precedíme ). Kurča dusíme pri miernej teplote 90 minút. Kurča potom rozporciujeme, položíme na rozohriatu misu, prípadne nožom obložiť opraženými kúskami chleby sa husacou pečienkou pokrájanou na plátky. Omáčku precedíme, primiešame sladké víno a servírujeme s bohatou šalátovou misou.

Žiadne komentáre: