500 g hovädzieho chudého mäsa, 2-3 lyžice
bravčovej masti, 3-4 cibule, mletá paprika, mleté čierne korenie, rasca,
majorán, rajčiakový pretlak, cesnak, soľ
Umyté a osušené mäso pokrájame na rovnomerné
kúsky. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame, vložíme na horúcu masť a trochu
opražíme. Odložíme z ohňa, pridáme 1 lyžičku mletej papriky, pomiešame,
prilejeme trochu vody, spolu prevaríme a vložíme pokrájané mäso. Osolíme,
okoreníme a pod pokrievkou dusíme. Občas pomiešame a podlievame teplou vodou.
Keď je mäso polomäkké, pridáme rascu, zbytok čierneho korenia, rozotrený
cesnak, rajčiakový pretlak, majorán a dusíme do mäkka. Rajčiakový pretlak
omáčku zahustí a preto častejšie pomiešame, aby sa guláš nepripiekol. Ak sme
správne postupovali, cibuľa sa v omáčke rozvarila a netreba ju cediť. V opačnom
prípade mäso vyberieme na tanier, omáčku precedíme alebo zmixujeme, vložíme mäso
a znovu prevaríme. Ak chceme guláš zahustiť aj múkou, mäso posypeme 1 lyžicou
múky vtedy, keď je voda vyparená a omáčka vydusená na tuk. Múku s mäsom
rozmiešame, chvíľu popražíme, podlejeme vodou, znovu zamiešame a pomaly dusíme
ďalej. Dusíme dovtedy, kým tuk nevystúpi na povrch a nevytvorí lesklý povlak.
Guláš podávame so žemľovou knedľou, s varenými zemiakmi, s chlebom alebo s
pečivom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára