13. 3. 2013

Guláš á lá Franz Schubert


400 g teľacieho pliecka, 200 g teľacej pečene, 4 čerstvé papriky, kysla smotanu, malý rajčinový pretlak, olej, cibuľa, cesnak, mleté čierne korenie, mletá červená papriká (sladká i palivá), polovica citróna
Tirolské knedle : 500 g rožkov, alebo žemlí, 200 g údenej prerastenej slaniny, 2, 5 dl mlieka, 3 vajcia, soľ, mleté biele korenie, postrúhaný muškátový oriešok, viazaničku petržlenovej vňate, olej, strúhanku, alobal

Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu (do zlatista až do hneda) spolu s rascou. Mäso pokrájame na menšie kocky, pridáme k cibuli a premiešame. Keď mäso zbelie, pridáme soľ, rajčinový pretlak, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a krátko spolu podusíme. Podlejeme vodou, alebo vývarom. Dusíme do mäkka. Pečeň pokrájame na kocky, papriku na rezance. Pečeň a papriku osmažíme na oleji a pridáme do gulášu. Pridáme prelisovaný cesnak, šťavu z polovice citróna a kôru pokrájanú na malé kocky. Smotanu zmiešame s lyžicou hladkej múky a za stáleho miešania pridáme ku gulášu. Krátko povaríme. 
Knedle: Rožky alebo žemle pokrájame na malé kocky, pridáme pokrájanú petržlenovú vňať, posolíme, pridáme mleté biele korenie, muškátový oriešok. Prerastenú slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou. Opraženú cibuľu scedíme z tuku a pridáme k rožkom. Mlieko rozšľaháme s vajciami, pridáme k rožkom a premiešame. Ak je zmes riedka, pridáme strúhanku. Z hmoty vytvarujeme valec, položíme na alobal, do ktorého knedľu zabalíme (ako salónku). Knedľu v alobale zabalíme do ešte jednej vrstvy alobalu, vložíme do vriacej vody. Po desiatich minútach knedľu otočíme a varíme ďalších desať minút. Knedľu vyberieme z vody, necháme desať minút v alobale a potom rozbalíme.

Žiadne komentáre: