400 g teľacieho pliecka, 200 g teľacej
pečene, 4 čerstvé papriky, kysla smotanu, malý rajčinový pretlak, olej,
cibuľa, cesnak, mleté čierne korenie, mletá červená papriká (sladká i
palivá), polovica citróna
Tirolské knedle : 500 g rožkov, alebo žemlí, 200 g údenej
prerastenej slaniny, 2, 5 dl mlieka, 3 vajcia, soľ, mleté biele korenie,
postrúhaný muškátový oriešok, viazaničku petržlenovej vňate, olej, strúhanku,
alobal
Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu
(do zlatista až do hneda) spolu s rascou. Mäso pokrájame na menšie kocky,
pridáme k cibuli a premiešame. Keď mäso zbelie, pridáme soľ, rajčinový pretlak,
mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a krátko spolu podusíme. Podlejeme
vodou, alebo vývarom. Dusíme do mäkka. Pečeň pokrájame na kocky, papriku na
rezance. Pečeň a papriku osmažíme na oleji a pridáme do gulášu. Pridáme
prelisovaný cesnak, šťavu z polovice citróna a kôru pokrájanú na malé kocky.
Smotanu zmiešame s lyžicou hladkej múky a za stáleho miešania pridáme ku
gulášu. Krátko povaríme.
Knedle: Rožky alebo žemle pokrájame na malé kocky,
pridáme pokrájanú petržlenovú vňať, posolíme, pridáme mleté biele korenie,
muškátový oriešok. Prerastenú slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme spolu
s nadrobno pokrájanou cibuľou. Opraženú cibuľu scedíme z tuku a pridáme k
rožkom. Mlieko rozšľaháme s vajciami, pridáme k rožkom a premiešame. Ak je zmes
riedka, pridáme strúhanku. Z hmoty vytvarujeme valec, položíme na alobal, do
ktorého knedľu zabalíme (ako salónku). Knedľu v alobale zabalíme do ešte jednej
vrstvy alobalu, vložíme do vriacej vody. Po desiatich minútach knedľu otočíme a
varíme ďalších desať minút. Knedľu vyberieme z vody, necháme desať minút v
alobale a potom rozbalíme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára