15. 3. 2013

Gulášová polievka s mrveničkou


250 g chudého hovädzieho mäsa bez kosti, menšia cibuľa, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca, 2 menšie zemiaky, hrsť mrveničky (postrúhané cesto z vajca a múky), rajčiak, zelená paprika, petržlenová vňat

Chudé hovädzie mäso umyjeme a pokrájame na malé kocky. Masť roztopíme, vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu, restujeme, pridáme mletú červenú papriku, rozmiešame, vlejeme trochu vody a necháme zovrieť. Vložíme pokrájané mäso, osolíme a prikryté dusíme asi 30-40 minút. Keď je mäso polomäkké, pridáme rascu, mleté korenie, roztlačený cesnak, prilejeme vodu a dovaríme. Do vriacej polievky vložíme na malé kocky pokrájané zemiaky a hrsť mrveničky (strúhané domáce cesto) a varíme 10 minút. Rajčiak sparíme horúcou vodou, olúpeme, jadierka vykrojíme a dužinu pokrájame na kúsky. Očistenú zelenú papriku prekrojíme na štvrtky a potom na tenké rezance. Opláchnutú petržlenovú vňať nadrobno pokrájame. Rajčiaky, papriku a vňať vložíme do hotovej, z ohňa odstavenej polievky, pomiešame a podávame s chlebom.

Žiadne komentáre: