8. 3. 2013

Guláš z mäsových guliek


1 kg cibule, 400 g mletého hovädzieho mäsa, 150 g prerastenej slaniny, 4 čerstvé zelené papriky, 8 strúčikov cesnaku, malý paradajkový pretlak, 4 zemiaky, 2 vajcia, strúhanku, majorán, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku

Mäso zmiešame so štyrmi strúčikmi prelisovaného cesnaku, soľou, mletým čiernym korením, majoránom a dvoma vajcami. Masu zahustíme podľa potreby strúhankou. Slaninu a papriku pokrájame na rezance. Do horúceho oleja dáme nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu. Keď sa cibuľa sfarbí do žlta až hneda, pridáme pokrájanú papriku, paradajkový pretlak, mletú červenú papriku (môžeme pridať aj štipku štipľavej). Zalejeme vývarom, alebo vodou, pridáme soľ, štyri strúčiky prelisovaného cesnaku, trochu majoránu a tri na kocky pokrájanú zemiaky. Jeden zemiak postrúhame a ním šťavu zahustíme. Z mletého mäsa formujeme guľky a vložíme ich do pripravenej vriacej šťavy. Varíme ich asi 30 minút. Guláš podávame s chlebom.

Žiadne komentáre: