7. 9. 2016

Zemiakové pirohy

kilo uvarených zemiakov,asi 250 g hrubej múky,trochu krupice,vajíčko,soľ,hlávková kapusta,masť,cukor,maslo
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka. Zlejeme z nich vodu a necháme vychladnúť, aby sa z nich dala stiahnuť šupka. Zemiaky prelisujeme, alebo nastrúhame, pridáme ostatné suroviny: múku, krupicu, celé vajíčko, soľ a vymiesime cesto, ktoré sa nelepí na dosku. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na rovnako veľké štvorce.Hlávkovú kapustu (alebo kyslú kapustu zo suda – tú prepláchneme studenou vodou) nakrájame na rezance. Na masti ju udusíme do mäkka. Pridáme soľ a cukor. Množstvo cukru závisí od chute stravníkov. Cukor všeobecne zvýrazní chuť kapusty. Ak chceme mať plnku sladšiu, začneme tým, že na masti karamelizujeme zo dve polievkové lyžice kryštálového cukru, až potom pridáme nakrájanú kapustu.Takto udusenou kapustou plníme štvorčeky cesta. Okraje štvorčekov potrieme vo vode alebo v rozšľahanom vajíčku namočeným pierkom a spojíme do tvaru trojuholníka alebo obdĺžnika. Suché cesto by sa nám pri pečení oddelilo.Pirohy pečieme v rúre do hneda. Ukladáme ich na vymastený plech a vkladáme do vyhriatej rúry, aby počas pečenia nevyschli.Až sú hotové, ešte za horúca ich potierame maslom. Podávajú sa samostatne.

Žiadne komentáre: