kilo
uvarených zemiakov,asi 250 g hrubej múky,trochu
krupice,vajíčko,soľ,hlávková kapusta,masť,cukor,maslo
Zemiaky
uvaríme v šupke v osolenej vode do mäkka. Zlejeme z nich vodu a
necháme vychladnúť, aby sa z nich dala stiahnuť šupka. Zemiaky
prelisujeme, alebo nastrúhame, pridáme ostatné suroviny: múku,
krupicu, celé vajíčko, soľ a vymiesime cesto, ktoré sa nelepí
na dosku. Cesto rozvaľkáme a rozkrájame na rovnako veľké
štvorce.Hlávkovú kapustu (alebo kyslú kapustu zo suda – tú
prepláchneme studenou vodou) nakrájame na rezance. Na masti ju
udusíme do mäkka. Pridáme soľ a cukor. Množstvo cukru závisí
od chute stravníkov. Cukor všeobecne zvýrazní chuť kapusty. Ak
chceme mať plnku sladšiu, začneme tým, že na masti
karamelizujeme zo dve polievkové lyžice kryštálového cukru, až
potom pridáme nakrájanú kapustu.Takto udusenou kapustou plníme
štvorčeky cesta. Okraje štvorčekov potrieme vo vode alebo v
rozšľahanom vajíčku namočeným pierkom a spojíme do tvaru
trojuholníka alebo obdĺžnika. Suché cesto by sa nám pri pečení
oddelilo.Pirohy pečieme v rúre do hneda. Ukladáme ich na vymastený
plech a vkladáme do vyhriatej rúry, aby počas pečenia
nevyschli.Až sú hotové, ešte za horúca ich potierame maslom.
Podávajú sa samostatne.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára