8. 9. 2016

Zajac na smotane s nokedlami

zajac,voda,červená mletá paprika,bravčová masť,čierne korenie,cibuľa,cesnak, soľ,múka,sladká smotana,bobkový list
nokedle : voda,vajce,hrubá múka,soľ
Zo zajaca odrežeme hlavu, krk a rebrá – na hrudi, je málo mäsa. Z týchto časti sa varí polievka. Zvyšok aj s kosťami rozkrájame na približne rovnaké časti. Na masti speníme na drobné kúsky pokrájanú cibuľu a zo dva strúčiky cesnaku. Na to poukladáme kusy zajačieho mäsa a opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Osolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú papriku a podlejeme hrnčekom čistej vody. Pod pokrievkou mäso dusíme do mäkka. Keď je hotové, do sladkej smotany pridáme zo dve polievkové lyžice hladkej múky, poriadne rozmiešame, aby nám nevznikli hrudky a naleje ma mäso. Pridáme bobkový list a necháme raz prevariť. Podávame s nokedlami.

Nokelde : Všetky suroviny zmiešame na hustejšie cesto, ktoré položíme na lopárik. Z neho nožom odkrajujeme rovnako veľké kúsky v tvare halušiek a uvaríme v osolenej vriacej vode.Nokedle môžu byt prílohou aj k iným jedlám z mäsa, ako napríklad ku kurčaťu na smotane, alebo kuraciemu paprikášu.

Žiadne komentáre: