8. 9. 2016

Pirohy s kapustou

zemiaky,vajce,polohrubá múka, bravčová masť,slanina,kyslá kapusta,soľ, mleté čierne korenie
Zemiaky umyjeme, uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Až vychladnú, ošúpeme ich a popučíme, prípadne nastrúhame na drobno. Pridáme vajíčko, soľ a múku tak, aby sme dostali tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne dva milimetre. Pokrájame ho na rovnako veľké štvorce. Tie plníme kyslou kapustou, ktorú sme si pripravili vopred.V hrnci upražíme na kocky pokrájanú údenú slaninu, pridáme vytlačenú, tiež na drobno pokrájanú kyslú kapustu. Osolíme, okoreníme a bez prikrytia dusíme do mäkka. Kapustu neprikrývame, aby sa z nej úplne odparila šťava. Plnka nesmie byť vodnatá, mokrá, inak by sa nám pirohy rozliepali. Takto pripravenou vychladnutou kapustou plníme zemiakové štvorce. Pirohy zliepame buď tak, že obvod každého kúska cesta potrieme vaječným bielkom, alebo studenou vodou. Pirohy majú tvar trojuholníka. Tie vyvaríme v miestne osolenej vode. Sú hotové, až vyplávajú na hladinu. Dierkovanou vareškou ich vyberieme do hlbokej misky a polejeme na masti upraženou slaninou.

Žiadne komentáre: