zemiaky,vajce,polohrubá
múka, bravčová masť,slanina,kyslá kapusta,soľ, mleté čierne
korenie
Zemiaky
umyjeme, uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Až vychladnú,
ošúpeme ich a popučíme, prípadne nastrúhame na drobno. Pridáme
vajíčko, soľ a múku tak, aby sme dostali tuhé cesto, ktoré
rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne dva milimetre. Pokrájame
ho na rovnako veľké štvorce. Tie plníme kyslou kapustou, ktorú
sme si pripravili vopred.V hrnci upražíme na kocky pokrájanú
údenú slaninu, pridáme vytlačenú, tiež na drobno pokrájanú
kyslú kapustu. Osolíme, okoreníme a bez prikrytia dusíme do
mäkka. Kapustu neprikrývame, aby sa z nej úplne odparila šťava.
Plnka nesmie byť vodnatá, mokrá, inak by sa nám pirohy
rozliepali. Takto pripravenou vychladnutou kapustou plníme zemiakové
štvorce. Pirohy zliepame buď tak, že obvod každého kúska cesta
potrieme vaječným bielkom, alebo studenou vodou. Pirohy majú tvar
trojuholníka. Tie vyvaríme v miestne osolenej vode. Sú hotové, až
vyplávajú na hladinu. Dierkovanou vareškou ich vyberieme do
hlbokej misky a polejeme na masti upraženou slaninou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára