7. 9. 2016

Vianočný medovník

250 g medu, 150 g prírodného cukru, 100 g masla, 500 g hladkej múky, 1 lyžička nového korenia, ½ lyžičky škorice, trochu mletých klinčekov, štipka kardamomu, muškátového kvetu a anízu, 1 prášok do pečiva, ¼ lyžičky soli, 2 vajcia, strúhanka, 20 mandlí bez šupky
Med s cukrom, maslom a 3 lyžicami vody zohrejeme a vymiešame do hustej masy. Necháme vychladnúť. Múku zmiešame s rozdrveným alebo zomletým korením a práškom do pečiva. Do medovej masy vmiešame vajcia, všetko postupne pridávame k múke a vymiešame. 35 cm dlhú hranatú formu vymastíme a vysypeme strúhankou. Nalejeme do nej cesto, povrch zarovnáme a ozdobíme mandľami. Medovník je upečený, ak sa na špáradlo alebo špajdľu po zapichnutí neprichytáva cesto. Po upečení ho necháme 30 minút vo forme odpočívať, potom ho vyklopíme a zabalíme do alobalu alebo priesvitnej fólie. Ochutnávame až po dvoch dňoch.

Žiadne komentáre: