250
g medu, 150 g prírodného cukru, 100 g masla, 500 g hladkej múky, 1
lyžička nového korenia, ½ lyžičky škorice, trochu mletých
klinčekov, štipka kardamomu, muškátového kvetu a anízu, 1
prášok do pečiva, ¼ lyžičky soli, 2 vajcia, strúhanka, 20
mandlí bez šupky
Med
s cukrom, maslom a 3 lyžicami vody zohrejeme a vymiešame do hustej
masy. Necháme vychladnúť. Múku zmiešame s rozdrveným alebo
zomletým korením a práškom do pečiva. Do medovej masy vmiešame
vajcia, všetko postupne pridávame k múke a vymiešame. 35 cm dlhú
hranatú formu vymastíme a vysypeme strúhankou. Nalejeme do nej
cesto, povrch zarovnáme a ozdobíme mandľami. Medovník je upečený,
ak sa na špáradlo alebo špajdľu po zapichnutí neprichytáva
cesto. Po upečení ho necháme 30 minút vo forme odpočívať,
potom ho vyklopíme a zabalíme do alobalu alebo priesvitnej fólie.
Ochutnávame až po dvoch dňoch.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára