voda,čerstvá
neúdená klobása,sušené hríby,bravčové mäso s kosťou
(rebierka), kyslá kapusta, šťava z kyslej kapusty, soľ, celé
čierne korenie, trochu rasce, bobkový list,za hrsť ryže
zápražka : maslo,hladká múka,mletá červená paprika
zápražka : maslo,hladká múka,mletá červená paprika
Do
hrnca so studenou vodou dáme variť mäso s kosťou, osolíme,
pridáme čierne korenie, rascu a bobkový list. Keď je mäso do
polovice uvarené, k mäsu vložíme čerstvú, neúdenú klobásu –
v kuse, nie nakrájanú. Až voda znovu zovrie, pridáme kyslú
kapustu, ktorú sme predtým pokrájali na kratšie rezance, aby sa
nám v polievke nezmotala. Prilejeme za hrnček šťavy z kyslej
kapusty – množstvo šťavy závisí od chute stolovníkov.
Polievku ďalej varíme asi pol hodinu a pridáme do nej ryžu.
Chvíľami pomiešame, aby sa nám zrnká ryže nezvarili. Keď ryža
začína mäknúť, vsypeme do polievky sušené hríby. A kým
kozáre rozvoniavajú po celej kuchyni, pripravíme si zápražku. Na
masle upražíme zo dve zarovnané polievkové lyžice hladkej múky
a za lyžicu sladkej mletej červenej papriky. Zápražku zalejeme
niekoľkými lyžicami studenej vody a vlejeme do vriacej polievky.
Ešte ju pár minút povaríme a odstavíme z ohňa.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára