8. 9. 2016

Vianočné kozáre

voda,čerstvá neúdená klobása,sušené hríby,bravčové mäso s kosťou (rebierka), kyslá kapusta, šťava z kyslej kapusty, soľ, celé čierne korenie, trochu rasce, bobkový list,za hrsť ryže
zápražka  : maslo,hladká múka,mletá červená paprika
Do hrnca so studenou vodou dáme variť mäso s kosťou, osolíme, pridáme čierne korenie, rascu a bobkový list. Keď je mäso do polovice uvarené, k mäsu vložíme čerstvú, neúdenú klobásu – v kuse, nie nakrájanú. Až voda znovu zovrie, pridáme kyslú kapustu, ktorú sme predtým pokrájali na kratšie rezance, aby sa nám v polievke nezmotala. Prilejeme za hrnček šťavy z kyslej kapusty – množstvo šťavy závisí od chute stolovníkov. Polievku ďalej varíme asi pol hodinu a pridáme do nej ryžu. Chvíľami pomiešame, aby sa nám zrnká ryže nezvarili. Keď ryža začína mäknúť, vsypeme do polievky sušené hríby. A kým kozáre rozvoniavajú po celej kuchyni, pripravíme si zápražku. Na masle upražíme zo dve zarovnané polievkové lyžice hladkej múky a za lyžicu sladkej mletej červenej papriky. Zápražku zalejeme niekoľkými lyžicami studenej vody a vlejeme do vriacej polievky. Ešte ju pár minút povaríme a odstavíme z ohňa.

Žiadne komentáre: