2
kg orechy,1 kg kryštalový cukor,voda
Šupu
na nedozretých zelených orechoch poprepichujeme ostrou vidličkou.
Vložíme najlepšie do porcelánovej misy a zalejeme vodou tak, aby
pod ňou boli všetky orechy. Orechy vo vode lúhujeme tri týždne,
vodu vylievame a dávame novú každý deň. Počas lúhovania takto
zbavujeme orechy trpkosti. Po troch týždňoch orechy preložíme do
hrnca, pridáme cukor a toľko vody, aby boli všetky ponorené.
Necháme prevrieť. Orechy aj so šťavou dáme do čistých
zaváraninových fliaš a zasterilizujeme. Nemusíme sa obávať, že
pod zelenou kôrou je tvrdý orech, pretože drevnatá šupka sa ešte
v júni nevyvinula. Kompót potom používame ako prílohu, výborne
chutí najmä k mäsu a ryži.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára