8. 9. 2016

Orechový kompót

2 kg orechy,1 kg kryštalový cukor,voda
Šupu na nedozretých zelených orechoch poprepichujeme ostrou vidličkou. Vložíme najlepšie do porcelánovej misy a zalejeme vodou tak, aby pod ňou boli všetky orechy. Orechy vo vode lúhujeme tri týždne, vodu vylievame a dávame novú každý deň. Počas lúhovania takto zbavujeme orechy trpkosti. Po troch týždňoch orechy preložíme do hrnca, pridáme cukor a toľko vody, aby boli všetky ponorené. Necháme prevrieť. Orechy aj so šťavou dáme do čistých zaváraninových fliaš a zasterilizujeme. Nemusíme sa obávať, že pod zelenou kôrou je tvrdý orech, pretože drevnatá šupka sa ešte v júni nevyvinula. Kompót potom používame ako prílohu, výborne chutí najmä k mäsu a ryži.

Žiadne komentáre: