6. 9. 2016

Veľkonočný mazanec podla kuchára

250 ml mlieka, 30 g droždia, 10 g kryštálového cukru, 400 g + 1 lyžica polohrubej múky, 80 g práškového cukru, soľ, 3 žĺtky, 100 g masla, 60 g lúpaných mandlí, 100 g hrozienok, žĺtok na potretie, múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie plechu, žĺtok na potretie a mandľové lupienky na posypanie
Zo 150 ml mlieka, z droždia, kry štálového cukru a lyžice múky pripravíme kvások.Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, práškový cukor, žĺtky, rozpustené vlažné maslo, kvások, zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Nakoniec pridáme nahrubo nasekané mandle a hrozienka. Cesto premiesime a na teplom mieste necháme prikryté vykysnúť.Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyformujeme z neho bochník, ktorý preložíme na vymastený plech. Necháme ešte 15 až 20 minút kysnúť.Povrch bochníka jemne narežeme nožom a potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme mandľovými lupienkami. Mazanec pečieme vo vyhriatej rúre približne hodinu. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.

Žiadne komentáre: