250
ml mlieka, 30 g droždia, 10 g kryštálového cukru, 400 g + 1
lyžica polohrubej múky, 80 g práškového cukru, soľ, 3 žĺtky,
100 g masla, 60 g lúpaných mandlí, 100 g hrozienok, žĺtok na
potretie, múka na posypanie dosky, tuk na vymastenie plechu, žĺtok
na potretie a mandľové lupienky na posypanie
Zo
150 ml mlieka, z droždia, kry štálového cukru a lyžice múky
pripravíme kvások.Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli,
práškový cukor, žĺtky, rozpustené vlažné maslo, kvások,
zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Nakoniec
pridáme nahrubo nasekané mandle a hrozienka. Cesto premiesime
a na teplom mieste necháme prikryté vykysnúť.Cesto vyklopíme na
pomúčenú dosku, vyformujeme z neho bochník, ktorý preložíme na
vymastený plech. Necháme ešte 15 až 20 minút kysnúť.Povrch
bochníka jemne narežeme nožom a potrieme rozšľahaným žĺtkom a
posypeme mandľovými lupienkami. Mazanec pečieme vo vyhriatej rúre
približne hodinu. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára