predná
časť jahňaťa (rebrá spolu s lopatkou), 200 g pečienky,
polovička jahňacích pľúc a srdce, 2 – 3 rožky (podľa
veľkosti jahňaťa), 3 natvrdo uvarené vajcia, 2 – 3 surové
vajcia, 1 viazanička petržlenovej vňate, tuk, cibuľa, soľ,
korenie, mlieko, údená slanina
Rožky
zalejeme mliekom. Pľúcka a srdce uvaríme domäkka, na tuku speníme
cibuľu, na ktorú dáme dusiť pečienku. Domäkka uvarené pľúcka
a srdce z jahňaťa, udusenú pečienku zomelieme, pridáme nadrobno
pokrájané uvarené vajcia, surové vajcia, vytlačené rožky, soľ,
korenie, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, dobre prepracujeme
a naplníme do kapsy, ktorú sme opatrne urobili a trosku zvnútra v
lopatkovej časti posolili. Naplnené zašpajdľujeme ihlicou, alebo
zašijeme. Povrch ešte pretrieme soľou, dáme na pekáč, podlejeme
vodou a obložíme plátkami slaniny. Prvých 20 minút pečieme v
dobre vyhriatej rúre a potom prepneme na slabšie. Keď je jahňa
mäkké, znova zvýšime teplotu, aby sme dostali peknú kôrku.
Občas polievame výpekom, alebo mäsovým vývarom. Podávame teplé
so zemiakovou kašou, vhodným kompótom, uhorkou a pod. Studené s
chlebom, cviklou, kyslou uhorkou alebo smotanovým chrenom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára