6. 9. 2016

Plnené veľkonočné jahňa

predná časť jahňaťa (rebrá spolu s lopatkou), 200 g pečienky, polovička jahňacích pľúc a srdce, 2 – 3 rožky (podľa veľkosti jahňaťa), 3 natvrdo uvarené vajcia, 2 – 3 surové vajcia, 1 viazanička petržlenovej vňate, tuk, cibuľa, soľ, korenie, mlieko, údená slanina
Rožky zalejeme mliekom. Pľúcka a srdce uvaríme domäkka, na tuku speníme cibuľu, na ktorú dáme dusiť pečienku. Domäkka uvarené pľúcka a srdce z jahňaťa, udusenú pečienku zomelieme, pridáme nadrobno pokrájané uvarené vajcia, surové vajcia, vytlačené rožky, soľ, korenie, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, dobre prepracujeme a naplníme do kapsy, ktorú sme opatrne urobili a trosku zvnútra v lopatkovej časti posolili. Naplnené zašpajdľujeme ihlicou, alebo zašijeme. Povrch ešte pretrieme soľou, dáme na pekáč, podlejeme vodou a obložíme plátkami slaniny. Prvých 20 minút pečieme v dobre vyhriatej rúre a potom prepneme na slabšie. Keď je jahňa mäkké, znova zvýšime teplotu, aby sme dostali peknú kôrku. Občas polievame výpekom, alebo mäsovým vývarom. Podávame teplé so zemiakovou kašou, vhodným kompótom, uhorkou a pod. Studené s chlebom, cviklou, kyslou uhorkou alebo smotanovým chrenom.

Žiadne komentáre: