500
g polohrubej múky, 50 g čerstvého droždia, 150 g kryštálového
cukru, 150 g tuku, 3 vajcia , 3 žĺtky, 0,5 pohára vlažného
mlieka a 0,5 pohara hustej (vlažnej) smotany, 3 PL hrozienok, dl
rumu, štipka soli, na ozdobenie: hrsť nastrúhaných mandlí alebo
vlašských orechov a 1 PL práškového cukru
Hrozienka
opláchneme, zalejeme rumom a necháme ich v miske nasiaknuť. Všetky
potrebné suroviny aspoň dve hodiny pred prípravou vyberieme z
chladničky či zo špajzy do teplej miestnosti. Do hrnčeka zarobíme
z droždia, cukru, múky a vlažného mlieka kvások, ktorý dáme
prikrytý kysnúť na teplé miesto. Vajcia, žĺtky a zvyšný cukor
vyšľaháme spolu so smotanou. Múku preosejeme do misy, pridáme
soľ, vykysnutý kvások, vajcovo-smotanovú zmes a hrozienka
nasiaknuté rumom. Zo všetkého vymiesime hladké cesto a postupne
doň zapracujeme rozpustený (ale nie horúci, iba vlažný) tuk.
Cesto miesime ďalej dovtedy, kým nie je lesklé, hladké a prestane
sa lepiť. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri alebo
päť častí. Z troch častí upletieme základný veniec a
prenesieme ho na tukom vymastený plech. Z dvoch častí urobíme
pletenec, ktorý dáme navrch. Veniec necháme ešte chvíľu
podkysnúť. Pred pečením cesto dôkladne pomastíme alebo potrieme
vyšľahaným žĺtkom a bohato posypeme strúhanými mandľami alebo
orechmi premiešanými s cukrom. Veniec pečieme vo vyhriatej rúre
40 – 50 minút. Upečený veniec vyklopíme na dosku a prikrytý
utierkou necháme vychladnúť. Ešte vlažný zľahka potrieme tukom
a upravíme na sviatočný stôl s kraslicami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára