6. 9. 2016

Babičkin Veľkonočný pletenec-recept

500 g polohrubej múky, 50 g čerstvého droždia, 150 g  kryštálového cukru, 150 g tuku, 3 vajcia ,  3 žĺtky, 0,5 pohára vlažného mlieka a 0,5 pohara hustej (vlažnej) smotany, 3 PL hrozienok, dl rumu, štipka soli, na ozdobenie: hrsť nastrúhaných mandlí alebo vlašských orechov a 1 PL práškového cukru
Hrozienka opláchneme, zalejeme rumom a necháme ich v miske nasiaknuť. Všetky potrebné suroviny aspoň dve hodiny pred prípravou vyberieme z chladničky či zo špajzy do teplej miestnosti. Do hrnčeka zarobíme z droždia, cukru, múky a vlažného mlieka kvások, ktorý dáme prikrytý kysnúť na teplé miesto. Vajcia, žĺtky a zvyšný cukor vyšľaháme spolu so smotanou. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, vykysnutý kvások, vajcovo-smotanovú zmes a hrozienka nasiaknuté rumom. Zo všetkého vymiesime hladké cesto a postupne doň zapracujeme rozpustený (ale nie horúci, iba vlažný) tuk. Cesto miesime ďalej dovtedy, kým nie je lesklé, hladké a prestane sa lepiť. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri alebo päť častí. Z troch častí upletieme základný veniec a prenesieme ho na tukom vymastený plech. Z dvoch častí urobíme pletenec, ktorý dáme navrch. Veniec necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pred pečením cesto dôkladne pomastíme alebo potrieme vyšľahaným žĺtkom a bohato posypeme strúhanými mandľami alebo orechmi premiešanými s cukrom. Veniec pečieme vo vyhriatej rúre 40 – 50 minút. Upečený veniec vyklopíme na dosku a prikrytý utierkou necháme vychladnúť. Ešte vlažný zľahka potrieme tukom a upravíme na sviatočný stôl s kraslicami.

Žiadne komentáre: