6. 9. 2016

Adventný chlieb

1 kg celozrnnej pšeničnej múky.,  30 g droždia., 5/8 l vlažného mlieka., 100 g medu., 100 g masla., 1 lžičku soli., 1,5 lyžičky škorice., 1,5 lyžičky koriandru., 1,5 lyžičky mletého muškátového orieška, 120 g celých lieskových orieškov  70 g hrozienok., 100 g celých mandlí., 140 g pokrájaných fíg., maslo na vymazanie foriem.
Z droždia, 1 dl vlažného mlieka a štipky múky pripravíme kvások. Mlieko, med, maslo, soľ a koreniny pridáme  k múke, zmiešame s vykysnutým kváskom a dobre vymiesime. Prikryjeme a necháme 25 až 30 minút kydnúť na teplom mieste. Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime, vmiešame oriešky, hrozienka, mandle a pokrájané figy. Rozdelíme na dve polovice a každú vložíme do maslom vymazanej formy. Potrieme mliekom a necháme ešte 15 minút postáť. Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov C a pečieme 40 až 50 minút.

Žiadne komentáre: