8. 9. 2016

Vajcová hrudka na slano

1 L plnotučného mlieka,15 vajec,pažítka, petržlenová vňať,čierne mleté korenie,soľ
Vajíčka poriadne rozšľaháme vidličkou, aby tvorili tekutinu jednej farby a nedalo sa odlíšiť bielko od žĺtka. Potom to vlejeme do studeného mlieka. Dochutíme nadrobno nasekanou pažítkou, korením, soľou a podľa možnosti čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Hrniec položíme na veľmi mierny plameň a neustále miešame, až kým sa teplom zmes zahustí, takže na pohľad pripomína hustú praženicu.Hrniec odstavíme z ohňa a zmes precedíme cez gazu. Vznikne mäkká hrudka, ktorú ešte chvíľu necháme z gazy odkvapkať. Mäkkú hrudku potom naložíme na pekáč, upravíme na rovnako hrubú vrstvu a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 20 minút.
Vajcová hrudka na sladko

Postup je rovnaký ako pri vajcovej hrudke na slano, len do zmesi nepridávame korenie, ani pažítku a petržlenovú vňať. Namiesto toho do mlieka s rozšľahanými vajíčkami nasypeme polievkovú lyžicu práškového cukru a jedno balenie vanilkového cukru.

Žiadne komentáre: