7. 9. 2016

Tekvicovo mrkvový koláč

100 g múky, ½ lyžičky cukru, soľ, 20 g margarínu, 2 žĺtky, 3lyžice mlieka, 200 g tekvice alebo cukiny, 200 g mrkvy, 20 g masla, čierne korenie, koriander, ½ lyžičky mäty, 100 g syra mascarpone alebo smotany na šľahanie, 30 g píniových orieškov
Do misy dáme múku, štipku soli, cukor, margarín, žĺtok a 2 lyžice mlieka. Vymiesime pevné cesto, ktoré uložíme na pol hodiny do chladničky. Tekvicu a mrkvu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Podusíme 5-7 minút na masle, osolíme, okoreníme, pridáme koriander a mätu. Vychladnuté zmiešame s mascarpone, lyžicou mlieka a žĺtkom. Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme a dáme do formy. Vytvoríme 2 cm okraj. Navrch cesta dáme papier na pečenie a cesto zaťažíme 1 kg hrachu alebo fazule. Pečieme 15 minút. Potom cesto vyberieme, dáme na plech hrach alebo fazuľu a papier a na predpečené cesto natrieme zeleninovú plnku. Vrch posypeme píniovými orieškami a koláč pečieme ešte 20-25 minút.

Žiadne komentáre: