1. 9. 2016

Pečené hovädzie mäso v dia úprave

1/2 kg hovädzieho mäsa., 1/2 dl vodky., 1 dl červeného vína., 10 g rastlinného tuku., 1 malá cibuľa., 1 malá mrkva., 1/4 menšieho zeleru., 1 lyžička maizeny., 1/2 dl smotany., mleté čierne korenie., 2 dl vývaru z kostí., soľ.,
Očistené, umyté a osušené mäso odblaníme a po celej ploche doň votrieme mleté čierne korenie. Uložíme ho do sklenenej alebo porcelánovej nádoby a zalejeme vodkou a červeným vínom. Prikryjeme a uložíme do chladničky. Počas 24 hodín často prevraciame. Na druhý deň mäso vyberieme, osušíme čistou utierkou alebo papierovou servítkou a posolíme. Na rozohriatom tuku z každej strany sprudka opečieme, uložíme na pekáč a v mierne horúcej rúre pečieme asi 2 hodiny, až kým nebude mäkké. Podlievame vývarom. Počas pečenia pokrájame očistenú cibuľu, mrkvu a zeler a asi 30 minút pred dopečením pridáme na pekáč k mäsu. Mäso počas pečenia dva razy obrátime a zalievame šťavou. Mäkké vyberieme a uložíme na predhriatu misu (môže sa dať do trochu vychladnutej rúry). Marinádu s červeným vínom nalejeme do pekáča so šťavou a so zeleninou, zmixujeme alebo pretrieme cez sitko, vlejeme do menšieho kastrólika, zavaríme do nej maizenu, ktorú sme rozmiešali s malým množstvom vývaru alebo studenej vody. Za občasného miešania varíme 5 minút. Odstavíme a d horúcej omáčky zamiešame smotanu. Dáme do omáčnika. Podávame s zeleninou pripravenou na anglický spôsob, zemiakovou kašou varenými zemiakmi, posypanými zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno, príp. so zeleninovými šalátmi.

(4 porcie / 1 porcia 1641 kJ – 392 kcal., B – 53,3 g., T – 16,9 g., S – 6,7 g)

Žiadne komentáre: