1/2
kg hovädzieho mäsa., 1/2 dl vodky., 1 dl červeného vína., 10 g
rastlinného tuku., 1 malá cibuľa., 1 malá mrkva., 1/4 menšieho
zeleru., 1 lyžička maizeny., 1/2 dl smotany., mleté čierne
korenie., 2 dl vývaru z kostí., soľ.,
Očistené,
umyté a osušené mäso odblaníme a po celej ploche doň votrieme
mleté čierne korenie. Uložíme ho do sklenenej alebo porcelánovej
nádoby a zalejeme vodkou a červeným vínom. Prikryjeme a uložíme
do chladničky. Počas 24 hodín často prevraciame. Na druhý deň
mäso vyberieme, osušíme čistou utierkou alebo papierovou
servítkou a posolíme. Na rozohriatom tuku z každej strany sprudka
opečieme, uložíme na pekáč a v mierne horúcej rúre pečieme
asi 2 hodiny, až kým nebude mäkké. Podlievame vývarom. Počas
pečenia pokrájame očistenú cibuľu, mrkvu a zeler a asi 30 minút
pred dopečením pridáme na pekáč k mäsu. Mäso počas pečenia
dva razy obrátime a zalievame šťavou. Mäkké vyberieme a uložíme
na predhriatu misu (môže sa dať do trochu vychladnutej rúry).
Marinádu s červeným vínom nalejeme do pekáča so šťavou a so
zeleninou, zmixujeme alebo pretrieme cez sitko, vlejeme do menšieho
kastrólika, zavaríme do nej maizenu, ktorú sme rozmiešali s malým
množstvom vývaru alebo studenej vody. Za občasného miešania
varíme 5 minút. Odstavíme a d horúcej omáčky zamiešame
smotanu. Dáme do omáčnika. Podávame s zeleninou pripravenou na
anglický spôsob, zemiakovou kašou varenými zemiakmi, posypanými
zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno, príp. so
zeleninovými šalátmi.
(4
porcie / 1 porcia 1641 kJ – 392 kcal., B – 53,3 g., T – 16,9
g., S – 6,7 g)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára