1. 9. 2016

Burgundské hovädzie mäso

200 g hovädzieho mäsa z pliecka., 20 g údenej slaniny., 1 lyžička slnečnicového oleja., 1 lyžička hladkej múky., 1 malá cibuľa., mletá sladká červená paprika., rozmarín., tymián., 1 lyžička rajčiakového pretlaku., 1 dl červeného vína., 1 lyžička maizeny., 1 dl vody., 50 g očistenej mrkvy., 100 g šampiňónov., 8 kusov drobnej cibuľky šalotky., 1 lyžica kyslej smotany., mleté čierne korenie., zelená petržlenová vňať., voda., soľ.,
V liatinovom kastróli alebo na panvici rozohrejeme olej, pridáme slaninu pokrájanú nadrobno, popražíme pridáme mäso pokrájané na tenké a drobné kúsky, cibuľu pokrájanú nadrobno, poprášime múkou a za stáleho miešania dobre popražíme. Posolíme, okoreníme, pridáme rajčiakový pretlak a víno a zamiešame. Vo vode rozhabarkujeme maizenu, prilejeme k mäsu a dusíme prikryté 45 minút. Medzitým očistíme a rozštvrtíme šampiňóny, pokrájame mrkvu, pridáme drobné cibuľky šalotky a udusíme v malom množstve vody. Pridáme k mäsu a krátko spolu povaríme. Pred odstavením zjemníme smotanou a dochutíme mletým čiernym korením. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou, posekanou nadrobno. Možno pripraviť aj bez slaniny a bez šampiónov. Podávame s varenými zemiakmi alebo ryžou.

(2 porcie / 1 porcia 1256 kJ – 300 kcal., B – 23,8 g., T – 17,8 g., S – 11,1 g)

Žiadne komentáre: