6. 9. 2016

Paska-recept na velkonočný tradičný koláč

1 kg hladkej múky, 250 g masla, 50 g droždia, 200 g tvarohu, 2 vajcia,  0,5 l mlieka, 4 žĺtky, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, troška soli
Droždie s trochou cukru a dvoma lyžicami vlažného mlieka zmiešame na riedku kašičku – kvások. Keď kvások vzíde, pridáme k nemu do misy cukor, múku rozpustený tuk a mlieko, do ktorého sme vmiešali soľ a vajce. Vareškou vypracujeme cesto. Tretinu cesta odoberieme a vmiešame doň tvaroh. Obe časti necháme vykysnúť. Okrúhly plech vymastíme, naspodok položíme cesto bez tvarohu. Z cesta s tvarohom vyformujeme šúľok, ktorý uložíme do formy a celé prikryjeme zvyšným cestom. Potrieme vajcom a pečieme do zlatista.

Žiadne komentáre: