zemiaky/množstvo
podľa počtu stravníkov/,soľ,hladká múka, maslo
Očistené
zemiaky uvaríme v slanej vode, scedíme a dobre pretlačíme (musí
byť hladká kaša bez hrudiek). Necháme úplne vychladnúť. Do
vychladnutých zemiakov pridáme trocha soli, postupne pridávame
hladkú múku a vypracujeme cesto. Múky nesmie byť veľa, iba
toľko, aby sme dosiahli cesto, ktoré sa dá rozvaľkať. Z cesta
robíme malé bochníčky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme
na lokše a na rozohriatej bridlicovej platni opečieme z obidvoch
strán. Upečené lokše potierame roztopeným maslom. Podávame s
kyslým mliekom, cmarom, fazuľovou polievkou s kyslou kapustou,
resp. ako prílohu k mäsitým jedlám.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára