7. 9. 2016

Bandurkové lokše

zemiaky/množstvo podľa počtu stravníkov/,soľ,hladká múka, maslo
Očistené zemiaky uvaríme v slanej vode, scedíme a dobre pretlačíme (musí byť hladká kaša bez hrudiek). Necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutých zemiakov pridáme trocha soli, postupne pridávame hladkú múku a vypracujeme cesto. Múky nesmie byť veľa, iba toľko, aby sme dosiahli cesto, ktoré sa dá rozvaľkať. Z cesta robíme malé bochníčky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na lokše a na rozohriatej bridlicovej platni opečieme z obidvoch strán. Upečené lokše potierame roztopeným maslom. Podávame s kyslým mliekom, cmarom, fazuľovou polievkou s kyslou kapustou, resp. ako prílohu k mäsitým jedlám.

Žiadne komentáre: