200
g ružičiek brokolice, 200 g ružičiek karfiolu, 200 g karotky, 200
g zeleru, na cesto: 125 g hrubozrnnej múky, 1 šálku piva, 1 lyžicu
olivového oleja, 1 lyžicu cukru, soľ, 1 žĺtok, 1 bielok a olej
na fritovanie, na omáčku: 4 rajčiaky, 2 lyžice masla alebo
nestuženého rastlinného tuku, 1 cibuľu, 2 lyžice rajčiakového
pretlaku, 2 lyžice hrubozrnnej múky, 1 šálku bieleho vína, 1
šálku zeleninového vývaru, 1 šálku smotany, soľ, mleté čierne
korenie, cukor, ½ zväzku oregana
Zeleninu
očistíme, pokrájame na menšie kúsky, dáme do osolenej vody, 5 –
10 minút blanšírujeme, vyberieme a necháme odkvapkať. Múku s
pivom, olejom, cukrom, soľou a žĺtkom vypracujeme na cestíčko a
necháme asi 15 minút napučať. Bielok vyšľaháme do tuha a
pridáme do cestíčka. Zeleninu obalíme cestíčkom a v horúcom
oleji vypražíme do zlatista. Na omáčku použijeme olúpané a
jadier zbavené rajčiaky, ktoré podusíme v hrnci s maslom alebo
rastlinným tukom a nadrobno posekanou cibuľou asi 5 minút. Pridáme
rajčiakový pretlak, premiešame, poprášime múkou a za stáleho
miešania podlievame vínom a doplníme zeleninovým vývarom.
Prikryté povaríme na slabom ohni 5 minút a často miešame.
Pridáme smotanu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a
cukrom a varíme ďalších 5 minút. K omáčke pridáme prebraté a
posekané oregano a dáme na taniere. Zeleninové kúsky položíme
na omáčku a hneď podávame.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára