17. 9. 2016

Zeleninové chuťovky s rajčiakovou omáčkou

200 g ružičiek brokolice, 200 g ružičiek karfiolu, 200 g karotky, 200 g zeleru, na cesto: 125 g hrubozrnnej múky, 1 šálku piva, 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžicu cukru, soľ, 1 žĺtok, 1 bielok a olej na fritovanie, na omáčku: 4 rajčiaky, 2 lyžice masla alebo nestuženého rastlinného tuku, 1 cibuľu, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 2 lyžice hrubozrnnej múky, 1 šálku bieleho vína, 1 šálku zeleninového vývaru, 1 šálku smotany, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ½ zväzku oregana
Zeleninu očistíme, pokrájame na menšie kúsky, dáme do osolenej vody, 5 – 10 minút blanšírujeme, vyberieme a necháme odkvapkať. Múku s pivom, olejom, cukrom, soľou a žĺtkom vypracujeme na cestíčko a necháme asi 15 minút napučať. Bielok vyšľaháme do tuha a pridáme do cestíčka. Zeleninu obalíme cestíčkom a v horúcom oleji vypražíme do zlatista. Na omáčku použijeme olúpané a jadier zbavené rajčiaky, ktoré podusíme v hrnci s maslom alebo rastlinným tukom a nadrobno posekanou cibuľou asi 5 minút. Pridáme rajčiakový pretlak, premiešame, poprášime múkou a za stáleho miešania podlievame vínom a doplníme zeleninovým vývarom. Prikryté povaríme na slabom ohni 5 minút a často miešame. Pridáme smotanu, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a cukrom a varíme ďalších 5 minút. K omáčke pridáme prebraté a posekané oregano a dáme na taniere. Zeleninové kúsky položíme na omáčku a hneď podávame.

Žiadne komentáre: