7. 9. 2016

Vianočný chlieb

35 dkg sušených hrušiek, 15 dkg sušených fíg, 10 dkg sušených sliviek, 1/8 l mlieka, 2 dkg droždia, ¼ kg hladkej múky, 8 dkg kryštálového cukru, 1 čl škorice, na hrot noža pomletých klinčekov, citrónová kôra, 6 dkg posekaných mandlí, 8 dkg celých ošúpaných lieskových orieškov, maslo, vajce na potieranie
na zdobenie : 10 dkg celých ošúpaných mandlí, 10 dkg kandizovaných čerešní
Slivky, hrušky a figy namočíme cez noc do vody. Ovocie posekáme nadrobno. Zohreje mlieko a rozpustíme v ňom droždie, pridáme múku aby vzniklo kašovité cesto a necháme ho vykysnúť. Pridáme zvyšok múky, cukru, postrúhanej citrónovej kôry, škorice, zomletých klinčekov a štipky soli urobíme hladké cesto. Necháme kysnúť ¼ hodiny.Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme naň dve obruče z tortovej formy s priemerom 24 cm. Tortové obruče vymažeme maslom. Do vykysnutého cesta zapracujeme ovocie, mandle, lieskové orechy. Cesto naplníme do foriem a ešte ho necháme kysnúť asi ½ hodiny. Cesto potrieme rozmiešaným vajcom a ozdobíme mandľami a kandizovaným ovocím. V predhriatej rúre pečieme pri teplote 180°C. Necháme vychladnúť.

Žiadne komentáre: