7. 9. 2016

Opitý orechový koláč

1/8 kg masla, 8 vajec, ¼ kg kryštálového cukru, 1 pl pomarančového likéru, 1 čl vínovice, 15 dkg hladkej múky, 4 dkg maizeny, 4 dkg kakaového prášku, 15 dkg vlašských orechov, 1 čl prášku do pečiva, soľ, mletá škorica, pomleté klinčeky, nové korenie, ďumbier v prášku, maslo, múky
Zmiešame múku, maizenu, prášok do pečiva, kakaový prášok a orechy, k maslu pridáme štipku soli, nové korenie, klinčeky a ďumbier v prášku, ½ čajovej lyžičky škorice, pomarančový likér a všetko spolu vymiešame na hladký krém. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vmiešame do maslového krému.Bielky zmiešame so zvyškom cukru a vyšľaháme na krémový sneh, 1/3 snehu vmiešame do maslovo-žĺtkového krému, zvyšok snehu vmiešame do orechovej zmesi.Masu naplníme do formy, rovnomerne ju rozotrieme a smerom k okrajom formy mierne zhrnieme, aby sa utvoril vydvihnutý okraj. Koláč pečieme asi 50 minút, vyberieme z rúry a necháme odpočívať približne 10 minút. Až potom koláč vyklopíme a necháme vychladnúť.

Žiadne komentáre: